Betekenis van de peuterspeelzaal

Peuterspeelzaal
Avatar foto
Waldo Taekema
12 februari 2022

Wanneer je kind voor het eerst naar school gaat dan zijn er een hoop keuzes te maken. Het is daarbij belangrijk dat je peuter zich goed voorbereidt op de school en oefent met sociale vaardigheden. Dat hoef je niet alleen te doen, want daarvoor gaat je kind onder meer naar een peuterspeelzaal. Een peuterspeelzaal is een opvang waar je je kind heen brengt. Je kind leert dan spelenderwijs de wereld verkennen. Door samen met andere kinderen te spelen leert je kind om rekening te houden met een ander. De peuterspeelzaal, tegenwoordig ook wel peuteropvang genoemd wordt aangeboden per dagdeel. Je kind moet hier minimaal 2 dagendelen in de week naartoe.

Voor- en vroegschoolse opvang

Bij sommige peuterspeelzalen zit ook voor- en vroegschoolse opvang. Hier worden op een speelse manier allerlei ontwikkelingen gestimuleerd. VVE programma’s richten zich op het stimuleren van de taalontwikkeling, maar ook op de sociaal-emotionele, de cognitieve en de motorische ontwikkeling. Ook rekenvaardigheid en ruimtelijk inzicht worden hierin meegenomen.

Portaal

Als ouder kan je je kind volgen als je kind bij de peuterspeelzaal is. Veel peuterspeelzalen werken tegenwoordig namelijk met een ouder portaal. Op dit portaal staan de leuke dingen die er gedaan worden met kinderen en de stappen die je eigen kind zet. Zo hoef je als ouder niks te missen in de ontwikkeling van je kind. Er bestaat ook een app zodat je het portaal op je telefoon kunt bekijken. Extra handig dus.

Kosten

De peuterspeelzaal is best wel duur. Je hebt als ouder wel recht op een tegemoetkoming in de kosten voor de peuteropvang. Door de harmonisatiewet hebben in principe alle ouders die voldoen aan de voorwaarden van de belastingdienst recht op kinderopvangtoeslag. Als je daar geen recht op hebt dan betaalt de gemeente vaak een deel van de kosten voor peuteropvang.

Lees ook  Betekenis van tiebreak

Opvang

Als je je kind naar een peuterspeelzaal wil brengen is het raadzaam om je van tevoren goed te oriënteren. Het is belangrijk dat er een fijne sfeer hangt, maar ook dat je kind zich hier thuis voelt. Gelukkig kan dat bij heel veel peuterspeelzalen dus doe dit ook zeker. Ook al je vragen die je hebt kun je op dat moment stellen. Zo weet je snel of je de juiste match voor je kind hebt gevonden.

Meer blogs lezen? Lees dan De betekenis van gerecycled papier

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)