Betekenis van dakdragers 

dakdragers
Avatar foto
Waldo Taekema
28 februari 2022

Dakdragers zijn steunen die men monteert op het dak van een auto. Door die dakdragers is het mogelijk om grote voorwerpen te vervoeren op het dak van de auto. Daarbij kun je denken aan voorwerpen zoals fietsdragers en dakkoffers. 

Imperiaal 

Vroeger werd er in plaats van dakdragers gebruik gemaakt van een zogenaamd imperiaal. Een imperiaal was een soort bagagerek die men op de auto monteerde. Het verschil met dakdragers is dat een imperiaal wat beperkter is. Bovendien is het meer iets van vroeger. Soms heeft een imperiaal van het eigen merk eigen bevestigingspunten voor het dak. Meestal is het echter zo dat een imperiaal om de deuropening geklemd moet worden. Dat is alleen tegenwoordig bij de moderne personenauto's niet meer mogelijk. Dat kan wel met dakdragers. 

Einde van het imperiaal? 

dakdragers-4

Het kan gezien de beperkingen van het imperiaal zijn dat dakdragers het imperiaal uiteindelijk compleet gaan verdringen. Zeker is dat niet. Helemaal vroeger was het zogeheten imperiaal het dak zelf van een bus, reiskoets of welke ander vervoersmiddel dan ook. Daarna ging het om bevestigingsmateriaal dat als bagagerek dient. In het verleden was het imperiaal van lijndienstbussen voor het vervoer van fietsen. Begin jaren zestig werd dit echter afgeschaft in Nederland. Toen verdwenen ook de imperialen van de daken van de bussen. Nu zie je nog imperialen op voornamelijk busjes en auto's die worden gebruikt voor werk in bijvoorbeeld de bouw. 

Dakkoffer 

Sinds dakdragers steeds populairder zijn, gaat het ook goed met de verkoop van dakkoffers. Ideaal om te gebruiken als je op vakantie gaat natuurlijk. Je kunt er van alles in kwijt, van een tent tot aan de spullen voor het spelen van padel. Het imperiaal lijkt dan ook zijn beste tijd te hebben gehad. De dakkoffer lijkt een blijvertje. Een dakkoffer bevestigt men met dakdragers. Het voordeel van een dakkoffer vergeleken met een imperiaal: 

Lees ook  De betekenis van defensief rijden
  • Het is spatwaterdicht. 
  • Een dakkoffer zorgt door de gestroomlijnde vormgeving voor minder brandstofverbruik. 
  • Het is afsluitbaar en daarmee beter beschermt tegen diefstal. 

Voor de wintersporters is er ook een speciale skibox. Dit is een dakkoffer speciaal gemaakt om ski's te vervoeren. Een skibox is vrij smal en lang genoeg om de ski's in kwijt te kunnen. 

Soorten dakdragers 

Er zijn verschillende soorten dakdragers afhankelijk van de wensen en de auto zijn er onder andere de volgende types mogelijk te monteren: 

  • Dakdrager met een open dakrailing. Dit is een railing over de lengte van de auto waar je onderdoor kunt kijken. 
  • Een dakdrager met een gesloten dakrailing. Hier kun je niet onder de railing door kijken. 
  • Glad dak dakdrager voor een auto met een glad dak, zonder montagepunten. 
  • Dakdrager met een T-profiel. 
  • Regengoot dakdrager. Met name voor oudere auto's en bestelbusjes geschikt. 

Monteren van dakdragers 

De zijkanten van een auto hebben vaak punten op de plekken waar dakdragers op kunnen worden bevestigd. Dit is alleen niet zo bij elke auto. Bij Ford auto's is het gat voor de dakdragers afgedicht door de fabrikant. Dit moet dan dus eerst verwijderd worden.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)