Betekenis van compressiefractuur

Betekenis van compressiefractuur uitgelegd
Avatar foto
Waldo Taekema
26 juni 2024

Een compressiefractuur ontstaat wanneer één of meer botten in de wervelkolom verzwakken en inzakken. Deze fracturen zijn komen vooral voor bij mensen met osteoporose, maar kunnen ook veroorzaakt worden door ongelukken of ziektes. Het herkennen en behandelen van deze aandoening is van groot belang om pijn te beheersen en verdere schade te voorkomen. In dit artikel gaan we verder in op de betekenis van compressiefractuur. Bovenstaand heb je de basis van de betekenis al gelezen. Onderstaand kun je meer algemenere zaken lezen hierover.

Oorzaken van compressiefracturen

Een ongeval of val kan directe kracht op de wervels uitoefenen. Dit kan resulteren in een compressiefractuur. Dit is een frequente oorzaak bij actieve individuen en jongeren. Ook wordt het vaak veroorzaakt door osteoporose. Deze ziekte maakt botten poreus en vatbaarder voor fracturen, zelfs bij minimale belasting. Osteoporose is een voornaamste factor bij ouderen. Ook kan het een vorm zijn van letselschade.

Daarnaast kunnen kankercellen die zich naar de wervels verspreiden de botstructuur verzwakken. Dit verhoogt de kans op fracturen aanzienlijk. Leeftijd, genetische aanleg en levensstijl zijn belangrijke risicofactoren. Ook hormonale onbalans of langdurig gebruik van bepaalde medicijnen kan het risico verhogen.

Symptomen van de betekenis van compressiefractuur

De pijn is typisch gelokaliseerd in de rug en kan variëren van mild tot zeer hevig. Beweging, buigen en tillen kan de pijn verergeren. In sommige gevallen kan de pijn uitstralen naar de zijden of zelfs naar de buik, afhankelijk van de locatie van de fractuur. Chronische pijn en aanhoudende schade aan de wervelkolom kunnen leiden tot een gebogen houding. Dit wordt vaak een kyfose genoemd.

Diagnose

Een röntgenfoto kan snel de aanwezigheid van een fractuur bevestigen en de ernst ervan beoordelen. Voor een gedetailleerd beeld van zowel de botten als de omliggende zachte weefsels is een MRI-scan uiterst nuttig. Een CT-scan biedt een nog gedetailleerder beeld van de anatomische structuur, wat helpt bij het plannen van een behandeling. Een snelle en nauwkeurige diagnose is nodig om effectieve behandelplannen op te stellen en de kans op herstel te maximaliseren.

Behandelingsopties

Pijnstillers en ontstekingsremmers zijn vaak de eerste stap in het beheer van de pijn. Deze medicijnen kunnen helpen om het dagelijks functioneren te verbeteren. Ook kunnen gerichte oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut kunnen helpen de spierkracht te verbeteren en de mobiliteit te behouden. Ook kan het dragen van een brace de wervelkolom ondersteunen en helpen bij het verminderen van pijn tijdens het herstelproces. Daarnaast kan een chiropractor wellicht ook wat pijn verlichten en mobiliteit verbeteren. Weet hierbij wel de betekenis van chiropractie.

Lees ook  Betekenis van een cooling-down

Ook kan er gebruik worden gemaakt van chirurgische ingrepen. Vertebroplastiek is een voorbeeld hiervan. Bij deze procedure injecteert een arts een speciale cementachtige substantie in de gebroken wervel om deze te stabiliseren. Kyphoplastiek is een ander voorbeeld, vergelijkbaar met vertebroplastiek. Maar hierbij wordt eerst een ballon gebruikt om ruimte te maken voordat het cement wordt geïnjecteerd. Dit kan helpen de oorspronkelijke vorm van de wervel te herstellen.

Herstel

Na de gekozen behandeling is het belangrijk om door te gaan met fysiotherapie en andere aanbevolen oefeningen. Dit moet je doen om de kracht en stabiliteit van de wervelkolom te verbeteren. Veranderingen in dagelijkse activiteiten zoals het vermijden van zware tilwerkzaamheden en het handhaven van een gezond gewicht zijn ook belangrijk. Die doe je om toekomstige fracturen te voorkomen.

Preventie van toekomstige fracturen

Het nemen van voldoende calcium en vitamine D, regelmatig bewegen en mogelijk medicatie gebruiken kan helpen de botdichtheid te verbeteren. Ook helpen die maatregelen het risico op fracturen te verlagen. Een dieet rijk aan calcium en vitamine D ondersteunt ook de botgezondheid. Supplementen kunnen ook nuttig zijn als aanvulling op het dieet. Regelmatige lichaamsbeweging zoals wandelen en zwemmen is effectief om botten sterk te houden. Specifieke medicijnen kunnen helpen de botdichtheid te verhogen en het risico op toekomstige compressiefracturen te verminderen.

 Nu ken je de betekenis van compressiefractuur. Ook weet je de veelvoorkomende oorzaken hiervan en meer. Zo kan jij de volgende keer dat je een botbreuk hebt, weten of je te maken hebt met de betekenis van compressiefractuur. Ken zo ook de betekenis van whiplash.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)