De betekenis van polycarbonaat

Betekenis veranda
Avatar foto
Waldo Taekema
28 maart 2023

Polycarbonaat is een thermoplastisch polymeer dat bekend staat om zijn sterkte, duurzaamheid en transparantie. Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor glas vanwege de vele voordelen die het biedt. Het materiaal staat bekend om de taaiheid en het kan goed tegen hoge temperaturen. Vanwege deze eigenschappen is het materiaal nu een populair alternatief voor glas en wordt het voor veel dingen, zoals een veranda, een overkapping of een carport, gebruikt.

Voordelen

Polycarbonaat kent vele voordelen. Allereerst is het een van de sterkste kunststoffen die nu beschikbaar zijn. Het is bijna onbreekbaar en kan tegen veel weerstand zonder te breken of scheuren. Ondanks dat het materiaal heel sterk is, is het licht in gewicht in vergelijking met glas. Dit maakt het makkelijker om het te installeren en monteren. Het materiaal is transparant en biedt een helder zicht. Ook is polycarbonaat bestand tegen alle weersomstandigheden en verandert de kleur niet. Een ander groot voordeel is het feit dat het materiaal hittebestendig is. Polycarbonaat kan temperaturen tot wel 120 graden Celsius weerstaan.

Waar wordt polycarbonaat voor gebruikt?

Het materiaal wordt voor diverse dingen gebruikt. Denk hierbij aan cd’s en dvd’s, maar ook veiligheidsbrillen, helmen en politieschilden. Polycarbonaat is ook uitermate geschikt voor een veranda in je tuin. Je kan het als plafond of zijwand voor je veranda in Eindhoven gebruiken. Door dit materiaal toe te voegen creëer je een echt buitengevoel terwijl je wel overdekt binnen zit. Dit zorgt ervoor dat je het hele jaar door, ook met regen en wind, gebruik kan maken van je veranda.

Lees ook  De betekenis van huurkoop

Verschillende soorten polycarbonaat

Ook in dit materiaal zijn er verschillende soorten. Voorbeelden hiervan zijn;

  • Opaal polycarbonaat: is ondoorzichtig, maar laat wel licht door. Hierdoor kunnen deze platen de hitte beter afweren dan een transparante dakbedekking.
  • Helder polycarbonaat: is transparant en laat veel licht door. De uitstraling van de helderheid oogt luxer, maar zijn wel minder hitte werend.
  • Ultra-helder polycarbonaat: deze heeft dezelfde eigenschappen als de heldere polycarbonaat. Echter hebben deze platen een meer open structuur, want resulteert in meer lichtdoorlaatbaarheid.
  • Solar control polycarbonaat: hierbij is het materiaal dubbelzijdig beschermd tegen Uv-straling en zijn ze dus extra hitte werend.

Verschillen tussen glas en polycarbonaat

Zoals we al benoemd hadden is polycarbonaat veel en veel sterker dan glas. Ook kan polycarbonaat goed bewerkt worden in tegen stelling tot glas, geen enkele vorm is te gek. Ook is polycarbonaat veel lichter dan glas en dus fijner om mee te werken. Een nadeel is wel dat het materiaal polycarbonaat niet krasbestendig is en dit is bij glas wel het geval. Hoewel polycarbonaat helder is, is glas toch doorzichtiger en laat het meer lichtinval binnen.

Welke van de twee zou goedkoper zijn? Je kan het al raden, een veranda met polycarbonaat is goedkoper dan een veranda met glas. Dit komt door het feit dat glas veel zwaarder is en dus ook een stevigere draagconstructie nodig heeft. Genoeg voordelen dus om polycarbonaat te overwegen voor je veranda of overkapping, om helemaal tot rust te komen in je nieuwe veranda!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)