De betekenis van de kleur roze

de kleur roze
Avatar foto
Waldo Taekema
5 januari 2024

De kleur roze staat voor liefde en zorgzaamheid. Wist je dat de kleur lila ook een gevoel oproept van liefde? Lees hier alles over de kleur. Het is een kleur die wordt gezien voor vrouwen en vrouwelijke producten. Maar vroeger had deze kleur een andere betekenis. Het is een mengsel van rood en wit en je hebt een lichte en donkere variant. Wil jij meer weten over deze kleur en ben je benieuwd naar de betekenis van roze? Lees dan snel onze blog verder.

Herkomst van de kleur

Tegenwoordig wordt de kleur roze vaak gezien als een vrouwelijke kleur, maar vroeger was dit juist het tegenovergestelde. Tijdens de 19e en 20e eeuw was roze voor de mannen en de kleur blauw voor de vrouwen. Dit idee kwam doordat roze de kleine jongens variant van de mannelijke kleur rood was. De kleur blauw werd in die tijd geassocieerd met het gewaad van de heilige Maria. Zij werd in deze kleur geportretteerd sinds de zesde eeuw na Christus. In de jaren 50 van de vorige eeuw is roze verschoven naar een vrouwelijke kleur.

Roze kleur betekenis

De kleur roze betekenis is onder andere zorgzaam en meelevend. Vaak wordt deze kleur gebruikt om het onderwerp liefde aan te duiden. Daarnaast staat de kleur ook voor passie, vriendelijkheid en vrouwelijkheid. Je hebt verschillende kleuren zoals lichtroze en donker roze. De intensiteit van de kleur bepaalt welke gevoelens er worden opgeroepen. Hieronder lees je wat de kleuren betekenen.

  • Lichtroze heeft meer te maken met kinderachtigheid en onschuld.
  • Donker roze verwijst naar sensualiteit en een vleugje erotiek.

Er zijn ook ongunstige of negatieve kenmerken verbonden aan roze zoals hulpeloosheid, kinderlijk, zwak, gebrek hebben aan wilskracht en behoeftig zijn. Het doel van de kleur hangt af in welke vorm het wordt gebruikt.

De betekenis in psychologie

Ook heeft de kleur roze betekenis in de psychologie. Naast dat het een vrouwelijke kleur is en met liefde en zorgzaamheid wordt geassocieerd zitten er ook kenmerken, gebruiken en betekenissen in verschillende culturen achter. Meer informatie lees je hieronder.

Kenmerken van de kleur

Je kunt de kleur roze omschrijven als lichtrood. Het is namelijk rood gemengd met wit in het geval van pigmenten. Ook komt de naam van de bloem met dezelfde naam.

Wetenschappers lijken het erover eens te zijn dat roze geen deel uitmaakt van het elektromagnetische spectrum. Dit komt doordat er geen bronnen zijn die roze licht uitzenden of een overeenkomstige golflengte weerkaatsen. Wanneer je hersenen deze tint in je gezichtsvermogen creëren, is het eigenlijk een mengsel van twee tegenovergestelde kleuren in het spectrum: rood en paars.

Gebruik van de kleur

De kleur roze zie je vaker terugkomen dan dat je in eerste instantie zou denken. Een aantal merken gebruiken de kleur in hun logo en uitstraling. Voorbeelden hiervan zijn Bakker Bart, Victoria Secret, T-Mobile en Cosmopolitan. Bij vrouwelijke bedrijven zie je vaak roze, omdat ze vrouwen willen aanspreken. Andere gebruiken de kleur vanwege de kenmerken dat bij het bedrijf past. Je kan de kleur gebruiken in je interieur om op deze manier zachtheid in je huis te brengen. Het interieur krijgt een warm en sfeervol effect door het gebruik van deze kleur. Het kan ook om de kleur roze te combineren met andere kleuren zoals grijs, wit, taupe of bruin. Lees hier alles over de kleur bruin.

Lees ook  De betekenis van de kleur indigo

Kleur roze betekenis in verschillende culturen

Per regio verschilt de betekenis van de kleur roze. Dit heeft te maken met de factoren cultuur, geschiedenis of de fauna en flora van een gebied dat de symboliek van de kleur kan beïnvloeden. Hieronder lees je wat de kleur in verschillende culturen betekent.

  • Katholicisme: hier staat roze voor vreugde. De kleur wordt ook gebruikt in kerkmissen op de vierde zondag van het vasten.
  • Boeddhisme: roze zie je hier terug in een lotusbloem en vertegenwoordigt het aardse symbool van Boeddha.
  • Japan: de kleur roze wordt geassocieerd met het intieme en het erotische. Ook is het de kleur van de lente, want dan staan de kersenbloesems in de bloei.
  • Feng Shui: hier is roze gekoppeld aan een duurzamere en stabielere liefde, net zoals aan genegenheid en huwelijk in een gezin.
  • Zuidoost-Europa: in de landen Albanië, Griekenland, Turkije en Iran associëren ze roze met bescherming en genezing.
  • Hindoeïsme: roze is voor hindoes gereserveerd voor de grote goden. De godin van rijkdom, Lakshimi, zit op een roze lotusbloem.

In het westen zijn de kleuren blauw en roze een representatie van mannelijkheid en vrouwelijkheid. Door de vooruitgang in het collectieve denken is het tegenwoordig ook dat mannen roze gebruiken in de vorm van bijvoorbeeld kleding, dit geldt ook voor de vrouwen met de kleur blauw.

Spirituele betekenis kleur roze

De kleur roze op spiritueel vlak hoort bij de planeet Venus en bij de 5e dag van de week, vrijdag. De kleur staat voor vrede, heling, eer en rustige slaap. Het wordt ook wel eens een sprookjeskleur genoemd. Het straalt voor kinderen namelijk liefde en harmonie uit. Ook zorgt het met de spirituele roze betekenis ervoor dat je kindje rustig slaapt. Vanuit het sterrenbeeld weegschaal wordt de kleur gebruikt om meer vanuit het hart te voelen. Voor het sterrenbeeld Ram wordt deze kleur juist als kalmerend gezien. Als we spreken over het sterrenbeeld maagd worden pasteltinten van de kleur roze gebruikt voor harmonie. Een andere pasteltint met een kalmerende spirituele betekenis is Lila. Zo leer je nog eens wat over de betekenissen van kleuren!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)