Betekenis van teakhout

Teakhout
Avatar foto
Waldo Taekema
20 maart 2024

Hoe snel trends en ontwikkelingen ook kunnen komen en gaan, teakhout wordt al eeuwenlang gebruikt in huizen over de hele wereld. Het is het favoriete materiaal voor meubelmakers en interieurontwerpers. Maar wat is teakhout nu precies en hoe kan het dat deze trend al zo lang bestaat? In deze blog vertellen we alles dat je moet weten over teakhout.

Waar komt teakhout vandaan?

Teakhout wordt gemaakt van de teakboom, in het Latijns ook wel de Tectona Grandis boom genoemd. Deze boom groeit voornamelijk in Indonesië, Thailand en India en staat bekend om zijn stevigheid maar vooral ook duurzaamheid. Deze boom groeit oorspronkelijk in de tropische oerwouden. In de Gouden Eeuw kwam het tropische hout richting Nederland. Verschillende Nederlandse handelscompagnieën, zoals de VOC, importeerden deze houtsoort met schepen naar Nederland. Zij hadden in de zeventiende eeuw een groot handelsnetwerk met Aziatische landen zoals Indonesië. Na de introductie werd de houtsoort gebruikt voor onder andere scheepsbouw en meubels voor in huis.

Ook interessant: De betekenis van high-end keukens.

Eigenschappen van teakhout

Teakhout onderscheidt zich door een aantal belangrijke factoren van andere houtsoorten. Het is van naturen een houtsoort die goed tegen vocht kan. Zelfs na voor langere periode volledig ondergedompeld te zijn, is het hout nog bruikbaar. Dit ontdekte de VOC ook. Hierdoor was dit materiaal ideaal voor scheepsbouw. Verder bezit deze houtsoort een groot aantal oliën en rubber. Dit zorgt ervoor dat het hout zich makkelijk kan weren tegen insecten, zoals houtworm. De oliën zorgen ervoor dat het hout goed tegen vocht kan. Hierdoor is dit materiaal ideaal voor zowel binnen- als buitenmeubels. 

Lees ook  Betekenis van kosten koper k.k.

Deze boom groeit in vergelijking met andere bomen ook verrassend snel. In totaal maar liefst een halve centimeter per dag. De boom heeft wel een aantal jaren nodig om te groeien, maar dan heb je ook wat. Meubels gemaakt vak teakhout gaan namelijk verbazingwekkend lang mee, namelijk 50 tot 70 jaar! Hierdoor is dit tropisch hardhout ook nog eens super duurzaam. Verder is het een stevige houtsoort die kan overleven in extreme weersomstandigheden. Een teakhout meubelstuk is dus de ideale keuze.

Waar wordt teakhout tegenwoordig voor gebruikt?

Teakhout kan dus zowel goed binnen als buiten staan. Dit maakt teakhout het ideale materiaal voor tuinmeubelen zoals tafels en stoelen. Je zou denken dat door zijn eigenschappen, dit een grove houtsoort is. Het tegendeel is echter waar. Het heeft een natuurlijke en elegante uitstraling. Een teakhouten eettafel voor zowel binnen als buiten is dus erg populair. Het voordeel van buitenmeubels gemaakt van deze houtsoort is dat regen wordt afgestoten door de olie in het hout en daardoor ook niet gaat scheuren of splijten door de zon. Je zou de buitenmeubels nog beter kunnen beschermen door er eens in de zoveel tijd een oliebescherming overheen te vegen. Met een doekje wrijf je de olie over de tafel. Zo kan hij er weer een tijdje tegenaan.

Teak meubels zijn en blijven dus erg populair. Van loungebedden tot tuinstoelen, teakhout biedt het allemaal. Ben je dus nog op zoek naar een goede eettafel of stoelen, kies dan voor teakhout!

Vond je deze blog nu interessant? Lees dan ook alles over de betekenis van industrieel interieur!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)