Betekenis van voetschimmel

Oorzaak kalknagel
Avatar foto
Waldo Taekema
2 mei 2022

Voetschimmel of badschimmel is een infectie van de huid van je voeten. Je hebt dan allemaal velletjes/schilfertjes tussen je tenen of op een andere plek van je voet. Die plekjes hebben meestal een andere kleur dan je huid en kunnen gepaard gaan met blaasjes, kloofjes en ontzettend veel jeuk of branderigheid. Een voetschimmel hebben kan frustrerend zijn of vervelend, gevaarlijk is het zeker niet. Je noemt voetschimmel ook weleens zwemmerseczeem aangezien je een voetschimmel eenvoudig oploopt door met blote voeten in een zwembad rond te lopen. Toch klopt deze benaming niet helemaal, omdat er geen sprake is van eczeem maar een schimmel.

Schimmels zijn overal

Schimmels zijn overal, maar een voetschimmel hebben is geen pretje. De schimmel kan zelfs doordringen tot je nagels en de bron zijn van kalknagels. ‘Oorzaak kalknagel’ is dan ook een online zoekterm die gelinkt kan worden aan voetschimmel. Je huid beschermt je over het algemeen tegen schimmels door een laagje vet dat schimmels weert. Als dit laagje weg is, kan een schimmel de huid binnendringen en groeien. Je krijgt dan dus plekjes en schilfertjes tussen de tenen of op je huid. Zaken waardoor je sneller schimmels kunt oplopen zijn bijvoorbeeld vaak heel lang in bad gaan of douchen en daarbij bijvoorbeeld veel zeep of shampoo gebruiken. Daarnaast is een huidziekte ook een risicofactor, evenals diabetes hebben en chemokuren ondergaan bijvoorbeeld, waardoor je weerstand verminderd is. Ben je bovendien angstig om schimmelnagels op te lopen, zoek dan online naar ‘oorzaak kalknagel’ en bekijk wat je kunt doen om te voorkomen dat de schimmel zich meer gaat verspreiden.

Lees ook  Betekenis van whirlpool

Besmettelijkheid?

Voetschimmel mag er dan onappetijtelijk uitzien, het is vrij onschuldig maar ontzettend besmettelijk. Voorkomen is dus beter dan genezen in dit geval. Je loopt het makkelijk op en kunt het eenvoudig overdragen. In de schilfers van de huid zit de schimmel en deze schilfertjes laten op een gegeven moment los in bijvoorbeeld een zwembad of sportschool. Krijg je deze schilfertjes op je huid, dan kan het zijn dat je besmet raakt met de schimmel.

Voorkomen is het allerbeste

Extra tips om voetschimmel zoveel mogelijk te voorkomen zijn handig. Ten eerste is het goed om je voeten zonder zeep te wassen. Doe je dit wel, zorg dan dat je jouw voeten goed afspoelt. Droog je voeten en met name de ruimte tussen je tenen grondig. Wat talkpoeder tussen de tenen doen is op zich ook een goed idee. Gebruik een aparte handdoek voor je voeten en vervang deze handdoek elke keer. Zorg dat je sokken van wol of katoen zijn en doe iedere dag schone sokken aan. Tevens is het fijn als je ventilerende schoenen draagt, zoals bijvoorbeeld leren of linnen schoenen. Het is fijn als de schoen luchtdoorlatend is. Sandalen zijn dan ideaal. Vergeet ook niet je eigen slippers te dragen in openbare ruimtes zoals een zwembad.

Holiday Summer Sandal Blue Beach Flip Flops

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)