Betekenis van veerkracht

veerkracht
Avatar foto
Waldo Taekema
25 juni 2024

We hebben allemaal wel eens tegenslagen. Het kunnen kleine tegenslagen zijn zoals de bus missen, maar ook grotere tegenslagen die ons dagelijks leven voor een lange tijd kunnen beïnvloeden. Ongeacht de situatie moet je veerkracht kunnen tonen om door te kunnen groeien, maar hoe kunnen we herstellen van die tegenslagen? Wat is de rol van veerkracht hierin? In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van veerkracht, maar ook hoe het ons helpt in ons dagelijks leven.

Wat is veerkracht?

Veerkracht verwijst naar het vermogen van een individu om te herstellen van moeilijkheden. Het gaat hierbij niet alleen om het overleven van de situatie. Het gaat hierbij ook erom hoe we ervan kunnen leren en hoe we doorgroeien. Veerkrachtige mensen zijn in staat om na een tegenslag terug te keren naar hun vorige niveau met de lessen van het verleden. Zij zien ervaringen als een stimulans voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Een van de dingen die Boxchainge zegt is dat veerkracht niet alleen naar boven komt bij negatieve ervaringen, maar ook bij positieve ervaringen. Bron: https://boxchainge.nl/wat-is-veerkracht/

Waarom is veerkracht belangrijk?

De wereld om ons heen veranderd elke dag, als niet elk uur of elke minuut. Het is dus aan ons om mee te gaan met de tijd. De stap durven te maken om het verleden achter ons te laten. Iedere dag is een nieuwe kans om jezelf te bewijzen, maar deze kans moet je ook grijpen. Zo kan veerkracht je in veel situaties helpen waaronder een verlies in de familie, carrièrewending of met wereldwijde gebeurtenissen. Met behulp van de juiste instelling en veerkracht lukt het ons om door te blijven gaan en niet af te wachten.

Lees ook  Betekenis van HIIT training

Kan je veerkracht trainen?

Veerkracht trainen is lastig, want dit is afhankelijk per persoon. Zo zijn er mensen die over het algemeen meer veerkrachtiger zijn in vergelijking met anderen. Er zijn echter wel manieren hoe je het kunt bevorderen. Zo is het belangrijk dat je bewust bent van de situatie en je eigen emoties en gedachten. Door middel van herkennen is het mogelijk voor ons om hierop door te bouwen en gecontroleerde reacties te ontwikkelen. Het is daarnaast goed om te weten tot je niet alleen bent. Er zijn genoeg mensen die jou willen helpen en ook kunnen ondersteunen. Het is echter alleen belangrijk dat je de juiste mensen om je heen kiest, want bij de verkeerde kan dit ook tegen je worden gebruikt. Zo moet je in je leven op zoek gaan naar mensen die voor jou door het vuur gaan, de mensen die luisteren, waar je mee kunt lachen en ook waar je mee kunt huilen.

Veerkracht is meer dan alleen een middel om te overleven. Het is een eigenschap die ons uit benarde situaties kan helpen, maar ons ook veel kan leren. Door middel van veerkracht kunnen we naar nieuwe hoogtes stijgen voor onszelf, maar ook voor de mensen om ons heen. Je moet nooit jezelf vergeten, want jij zorgt dat de dingen gebeuren die moeten gebeuren!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)