Betekenis van time tracking

time tracker
Avatar foto
Waldo Taekema
2 maart 2022

Time tracking wordt in het Nederlands ook wel tijdregistratie of tijd meten genoemd.

Het concept is eeuwenoud. Vroeger dienden arbeiders op het moment dat ze in de fabriek aankwamen bijvoorbeeld vaak in te klokken. En bij het einde van hun werkdag klokten ze dan weer uit.

Het verschil, min de tijd die ze pauzeerden, was dan het aantal gewerkte uren. Aan de hand hiervan kon de werkgever goed bijhouden hoeveel uren mensen daadwerkelijk aan de lopende band stonden.

Nieuwe manier van werken

De meeste mensen staan in Nederland vandaag de dag niet meer aan de lopende band. En naarmate werk is veranderd, is de betekenis van het woord time tracking mee veranderd.

Dit wil niet zeggen dat het ouderwetse concept niet meer bestaat: er zijn natuurlijk nog altijd fabrieken in Nederland en ook bijvoorbeeld in sommige supermarkten wordt nog ouderwets in- en uitgeklokt.

Veel werkgevers doen ook iets vergelijkbaars met kantoorwerk, door te kijken hoe laat iemand ’s ochtends inlogt.

Thuiswerken

Met de opkomst van thuiswerken sinds de uitbraak van Covid-19 zijn veel werkgevers daarnaast ook gaan monitoren wat medewerkers doen. Ze monitoren dan bijvoorbeeld je typ- en je muisgedrag of verplichten medewerkers om altijd een webcam aan te hebben staan.

Lees ook  Betekenis van Yoga

Naast het monitoren van de daadwerkelijk gewerkte uren en de motivatie van medewerkers, is er ook een andere kant aan time tracking. Veel zelfstandig ondernemers kiezen er bijvoorbeeld voor om met time tracking tools in de gaten te houden waar hun tijd in gaat zitten. Dit is een beetje te vergelijken met de feature op moderne besturingssystemen van smartphones die je wekelijks verteld hoeveel uur je welke app open hebt gehad. Wellicht breng je veel meer tijd op whatsapp of op Instagram door dan je doorhad.

Trackingtools

Er zijn allerlei time tracking tools. Sommige staan los van andere systemen, terwijl andere time trackers geïntegreerd zijn in de systemen die je gebruikt. In het laatste geval heb je dan bijvoorbeeld een start- en een stopknop naast de lijst met dossiers op je beeldscherm staan. Op die manier kan letterlijk per dossier worden bijgehouden hoe lang je ermee bezig bent.

Er zijn ook standalone time tracking tools. Sommige hiervan draaien als applicatie op je computer. Andere time trackers zijn web based - en daarmee vaak platform onafhankelijk. Sommige aanbieders bieden time trackers aan als app die draait op een smartphone of als browser extensie.

Er zijn dus heel veel vormen van time tracking en veel methoden om het toe te passen. Als jij of jouw organisatie meer wil weten over wat voor time tracker voor jullie het meest passend is, bekijk dan eens wat websites van time tracking tools. Of neem contact op met de bedrijven achter de time tracking tools.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)