Betekenis van taxateur

Taxateur Roermond
Avatar foto
Waldo Taekema
11 maart 2022

Bij het kopen en verkopen van een huis komt er van alles om de hoek kijken. Je begeeft je opeens op een markt die elk jaar anders kan zijn. Een markt met geschreven regels zoals de WOZ waarde van je huis, maar ook een markt met ongeschreven regels zoals vraag en aanbod. Ook zit er een stuk marketing aan vast die tienduizend euro meer of minder kan opbrengen afhankelijk van wat je doet. Best wel een groot verschil toch? Dus zorg jij dat je voor elk bezoek de koffie en thee klaar hebt staan, en dat je huis eruit ziet alsof het zowel bewoond is als instap klaar. Dan is er nog een hele hoop gedoe met veel vakjargon en juridische informatie. Een paar van die termen zijn makelaar en taxateur.

Makelaar

Een makelaar kan er voor de aankopende of de verkopende partij zijn, of voor hunzelf. In dat laatste geval is het iemand die ook gebouwen opkoopt en weer probeert te verkopen voor meer geld. Als een makelaar voor een cliënt werkt, zullen de belangen van die cliënt altijd voorop staan. Dat wil dus zeggen dat een aankopende makelaar een gebouw zo goedkoop mogelijk wilt krijgen, terwijl een verkopende makelaar zoveel mogelijk geld wilt vangen. Dit is iets om rekening mee te houden als een makelaar ook een taxateur is.

Taxateur Roermond

Lees ook  De betekenis van vloerglijder

Een taxateur is iemand die (geleerd) beargumenteerd samen kan vatten hoeveel een woning (of ander object) waard is. Hoewel een taxateur dit zo objectief mogelijk moet doen volgens een aantal richtlijnen, kan het zijn dat er eigen gewin bij gemoeid is. Dat is waarom men vaak een taxatie laat doen door zowel de verkopende als de aankopende partij. Wat eventueel ook een optie is, is om gezamenlijk een derde partij in te huren zoals taxateur Roermond. Voor zowel een onpartijdige taxatie als een derde mening kan taxateur Roermond helpen. Ook bij bijvoorbeeld een echtscheiding kan het wel eens zijn dat een taxatie door onpartijdige taxateur zelfs als bindend wordt gezien.

Zelf taxeren

Zelf taxeren kan op twee manieren. Wil je officieel taxateur worden en jurdische documentatie kunnen opstellen voor huizen, dan moet je daar een opleiding voor volgen. Deze opleiding bestaat gedeeltelijk uit de Basistheorie Vastgoed, hetzelfde als voor makelaars geldt. Daarna is er nog een specialisatie vereist. Wil je echter taxeren zonder opleiding, dan is het eerder een grove schatting van een woning. Dit doe je op meerdere sites door gegevens in te vullen over je woning. Denk hierbij aan woningoppervlakte, energielabel, enzovoorts.

Bekijk ook De betekenis van WWS

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)