Betekenis van STAP budget

Avatar foto
Waldo Taekema
13 maart 2022

Het STAP budget, waarschijnlijk heb je er nog nooit van gehoord. Het STAP budget is een subsidie die je kunt aanvragen van €1000,- euro. Dit budget moet je per se gebruiken voor een opleiding. Het is de bedoeling dat je jezelf verder ontwikkelt om op deze manier je positie op de arbeidsmarkt te versterken. STAP staat voor STimulans ArbeismarktPositie. Per kalenderjaar kun je een STAP opleiding doen waarvoor je dan dus maximaal €1000,- krijgt. Dit jaar is er in ons land ongeveer 160 miljoen euro beschikbaar. Dit wordt verdeeld over de vijf aanvraagtijdvakken. Er start iedere twee maanden namelijk een nieuw tijdvak. Ben je benieuwd naar STAP? Lees dan vooral even verder.

Wanneer

Je hebt recht op een STAP budget wanneer je ouder bent dan 18 jaar en geen AOW ontvangt. Ook heb je recht op een STAP budget als je een Nederlandse identiteit hebt of een andere nationaliteit die valt binnen de Europese Unie. Daarnaast moet je volksverzekerd zijn, je moet dit kalenderjaar nog geen STAP budget hebben gekregen en je moet kijken of je voor de opleiding die je in gedachte hebt een STAP budget kunt krijgen. Of je dit budget kunt krijgen kun je zien via het STAP scholingsregister.

Opleidingen

Voor heel veel opleidingen kun je een STAP budget krijgen. Weet je het niet en vind je het lastig om zelf te kijken of de opleiding voldoet aan STAP? Dan kun je gemakkelijk op hun website kijken of de opleiding hieraan voldoet. Je kunt dan zoeken op het soort opleiding wat je wil, door middel van filters in te voeren. Dat is nog eens handig. Een opleiding die je bijvoorbeeld zou kunnen doen met STAP is er een bij een rijschool, een rijschool in Maastricht bijvoorbeeld. Natuurlijk kan dit ook gewoon op andere plekken in Nederland.

Lees ook  Betekenis van werkvakantie

Rijschool

Zoals net gezegd kun je met STAP terecht bij de rijschool in Maastricht. Je kunt je positie op de arbeidsmarkt dan versterken door middel van rijlessen. Als je een rijbewijs hebt, dan heb je vaak eerder kans op een baan dan wanneer je deze niet hebt. Je kunt je budget daar dus uitgeven en zo ook nog werken aan je positie. Dat is twee in een. Dit is slechts een van de vele voorbeelden, want behalve bij de rijschool in Maastricht kun je bijvoorbeeld ook een opleiding doen in de richting van management met het budget. Het is maar net hoe jij het budget wil gebruiken.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)