Betekenis van pre-workout

pre-workout
Avatar foto
Waldo Taekema
27 februari 2022

Tegenwoordig is het helemaal hip om je te focussen op fitness. Je ziet steeds meer dames en heren die zich in de gym volledig focussen op het creëren van hun perfecte lichaam en hier veel bloed, zweet en tranen in stoppen. Tegenwoordig zijn er ook veel fitness-termen bij gekomen, wat soms een beetje lastig en verwarrend kan zijn. Weet jij bijvoorbeeld wat een ‘pre-workout’ is? Zo niet, lees dan verder.

Betekenis

‘Pre-workout’ betekent letterlijk ‘voor het sporten.’ Dit refereert dus naar de voorbereidingen die je treft voor dat je daadwerkelijk begint met bewegen. Soms verwarren mensen dit met een warming-up, maar een pre-workout gaat vooral over de voedingsstoffen die je inneemt voor het sporten om optimale resultaten te behalen

Supplement

Een pre-workout bestaat vaak uit verschillende voedingsstoffen. Cafeïne, beta-alanine, citrulline, taurine en creatine worden erg vaak gebruikt. Je kunt een drankje met supplementen herkennen aan felgekleurde flesjes met veel leuzen zoals: ‘maximum gains.’

Werking

De werking van supplementen ligt toch echt aan de ingrediënten die erin verwerkt zijn. Zo is cafeïne bijvoorbeeld bewezen als een stof die je prestaties ook echt vele malen verbetert. Stoffen als taurine of citrulline laten tot nu toe alleen nog gemengde resultaten zien. Het is dus zo dat momenteel niet alle stoffen die in de drankjes zitten ook werkelijk waar bewezen zijn als effectieve stoffen voor tijdens het sporten.

Gebruik

Lees ook  Betekenis van 6666

Wanneer je pre-work supplementen neemt, moet je zeker niet verwachten dat het meteen wonderen voor je gaat verrichten. Supplementen dienen eigenlijk ook in combinatie met een gezond voedingsschema genomen te worden. Supplementen kunnen nooit jouw voedingsschema vervangen, ze voegen er slechts extra voedingsstoffen aan toe. Zorg ervoor dat jouw eetgewoontes zelf ook volledig op orde zijn voordat je aan supplementen begint. Kijk ook goed naar welke supplementen jij nodig hebt voor je doelen. Als je vooral focust op langdurige inspanningen tijdens het trainen, is het aan te raden om ook een supplement te halen die hier specifiek op focust.

pre-workout

Veiligheid

In het verleden zijn er bepaalde stoffen geweest in supplementen die niet volledig als veilig bestempelt konden worden. Een paar jaar geleden werd dimethylamylamine (DMAA) uit de Nederlandse markt gehaald. Het bleek dat deze stof een werking had die het adrenalinegehalte van het lichaam omhoog haalde in een te snel tempo. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld waren enkele mensen door het gebruik van dit supplement onwel geworden. Kijk dus goed uit wanneer je supplementen aanschaft. Helaas is het zo dat fabrikanten soms nog wel de randjes van de wet op durven te zoeken en zo meer geld kunnen verdienen. Lees labels altijd netjes na en wanneer je niet weet wat bepaalde stoffen betekenen is het beter om een professional te raadplegen. Verder is het ook goed om met je huisarts in overleg te gaan over het gebruik van supplementen.

Meer blogs lezen? Lees dan De betekenis van zero waste

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)