Betekenis van een divan

Avatar foto
Waldo Taekema
28 februari 2022

Je hebt tegenwoordig allerlei soorten banken en stoelen. Wanneer je nieuw meubilair wilt aanschaffen kan het nogal verwarrend zijn om te besluiten wat voor soort model bank je in je huis wilt. Een Divan is een lage rustbank die geen of slechts een kleine rugleuning of armleuning heeft. Vaak zijn divans bedekt in kussens en staan ze in woonkamers. Sommige huishoudens gebruiken een divan ook als bed.

Oorsprong

De Divan die we nu kennen, komt oorspronkelijk uit Turkije. De turken hebben het weer overgenomen van de Perzen, die de bank ‘devan’ noemde. De Divan was eigenlijk de raad van het Ottomaanse rijk. De reden dat de banken zo genoemd worden komt van het feit dat dit type banken werden gebruikt in de vergaderzalen van de Divan. In 1820 kwam de bank naar Europa omdat de bank perfect paste in de kunststroom Romantiek die erg populair was toen in Europa. Hedendaags zijn divans nog steeds zeer gebruikelijk in Levantijnse huizen. De reden hiervoor is dat deze huizen over het algemeen langwerpig en smaller zijn gebouwd. Een divan neemt zo een stuk minder plek op en zijn ideaal wanneer je meerdere gasten over de vloer hebt. Vaak zie je dat in deze huishoudens er veel verschillende soorten kussens op de Divans liggen.

Gebruik

Hedendaags zijn divans nog steeds erg populair. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat psychologen een liggende divan hebben voor hun patiënten. Dit gebruik is ontstaan door de bekende psycholoog Sigmund Freud. Freud kreeg de bank geschonken en vond dat dit een ideaal model was voor zijn cliënten aangezien het liggen op een divan erg comfortabel is.
Verder ziet men ook vaak dat moderne en chique huizen een divan hebben staan. Een divan is redelijk kostbaar en kan niet gebruikt worden als woonkamer bank. Vaak zie je dat mensen het als extra ligbank gebruiken om een boek op te lezen.
De laatste tijd zijn divans die men kan uitklappen en in een bed kan transformeren ook razend populair. Deze besparen veel plek en liggen vaak comfortabeler dan een luchtbed.

Lees ook  De betekenis van de kleur geel
stoelhoezen

Versiering

Een divan is erg divers en er zijn ontelbaar veel mogelijkheden om een divan te versieren. Een populaire keuze is een leren divan of een divan met Perzische patronen. Je ziet steeds vaker dat men stoelhoezen om divans doet, hiermee zijn ze erg makkelijk te veranderen van kleur. Aangezien divans redelijk kostbaar zijn koop je niet zo snel een nieuwe. Stoelhoezen kunnen er voor zorgen dat jouw divan langer meegaat. Je kunt met stoelhoezen ook erg snel de kleur of het patroon van een divan veranderen wanneer je de huidige kleur een beetje saai begint te vinden.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)