Betekenis van cspe

vlaggenmast
Avatar foto
Waldo Taekema
9 maart 2022

Voor de eindexamenleerleerlingen van dit jaar is het einde van hun middelbare schoolperiode bijna in zicht. De afkorting cspe zien zij nu regelmatig voorbijkomen, maar wat betekent dit nu precies? Cspe staat voor centraal schriftelijk en praktisch examen. Het cspe is dus een centraal examen. Leerlingen van vmbo zullen de term cspe vaker voorbij zien komen dan leerlingen van het hbo of vwo. Het cspe is namelijk bedoeld voor beroepsgerichte programma’s zoals het vmbo. Vandaar ook de woorden centraal schriftelijk én praktisch examen.

Vakkenpakket

Op de site mijn eindexamen kun je makkelijk nagaan wanneer jij examens hebt. Belangrijk is dat je hier jouw gekozen vakkenpakket invult. Je vindt hier ook welke hulpmiddelen zijn toegestaan. Alle eindexamens vinden plaats in mei.

Schoolexamens

Voordat je mag deelnemen aan de centrale eindexamens is het belangrijk dat je jouw schoolexamens hebt afgerond. Deze schoolexamens worden ook wel eens PTA’s genoemd. De afkorting PTA staat voor programma toetsing en afsluiting. Deze toetsen tellen mee voor jouw eindexamen maar maak je al eerder op school. Wanneer de schoolexamens worden afgenomen mag de school zelf bepalen. Ook een sectorwerkstuk of profielwerkstuk kan meetellen als schoolexamen.

Regels cspe

Dit jaar zijn er een aantal dingen anders ten opzichte van vorige jaren. Zo krijgen leerlingen die examen doen in een beroepsgericht profielvak op het vmbo dit jaar geen cspe. Zij sluiten dit af met een schoolexamen. Daarnaast mogen leerlingen beslissen het punt van één vak niet te laten meetellen bij het bepalen van de uitslag. Dit mag geen kernvak of profielwerktstuk zijn. Tijdens het examen wordt iedereen goed in de gaten gehouden. Laat je telefoon in jouw kluisje of tas zitten. Lees goed na welke hulpmiddelen je mag meenemen naar jouw tafel.

Lees ook  818 betekenis: engelengetallen en hun impact

Vlaggenmast

Met een beetje geluk haal je alle examens in één keer. Aangezien we daar wel vanuit gaan, is het belangrijk dat je goed bent voorbereid op deze dag. Heb je al een vlaggenmast in de tuin of moet je deze nog aanschaffen? Zorg ervoor dat jouw vlaggenmast stevig genoeg is om naast de vlag ook jouw tas en wat boeken te kunnen dragen. Soms krijg je een vlag van jouw onderwijsinstelling. Mocht dat niet zo zijn dan is de Nederlandse vlag natuurlijk ook altijd goed! Je zou ze ook nog allebei kunnen bevestigen aan de vlaggenmast.

Gezakt

Mocht je nou toch zakken, dan is het belangrijk dat je naar de inzage gaat. Op de inzage kun je leren van jouw gemaakte fouten en je op deze manier beter voorbereiden op jouw herexamen. Door middel van een herkansing kun je vaak alsnog je diploma halen.

vlaggenmast

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)