Betekenis van non-ferro

Avatar foto
Waldo Taekema
13 maart 2022

Wanneer je oud ijzer gaat wegbrengen dan weet je wel dat het altijd gewogen wordt en vervolgens gesorteerd. Wist je ook dat er onderscheid wordt gemaakt is ferro en non-ferro? Dit zegt je waarschijnlijk helemaal niks, maar dit onderscheid wordt toch echt iedere keer gemaakt. De verdeling is gebaseerd op het aanwezige bestandsdeel ijzer. Je kan het dan misschien ook al wel raden, non-ferro is dus metaal dat geen ijzer bevat of waarin legeringen ijzer niet als hoofdbestandsdeel zitten. Ook wanneer je witmetalen hebt dan behoren deze altijd tot non-ferro.

Onderverdeling

Dan heb je bij non-ferro nog een keer een andere onderverdeling die er wordt gemaakt. Dit is de onderverdeling in pure metalen en non-ferrometaallegeringen. Onder de pure metalen verstaan we edelmetalen, zware metalen en lichte metalen. Onder de non-ferrometaallegeringen verstaan we gesmede legeringen en gegoten legeringen. Alle metalen die hierbij minder dan 50% ijzer bevatten zijn non-ferro metalen. De pure metalen zijn altijd te herkennen aan hun chemische symbool en de hoeveelheid metaal in procenten. Als je edelmetalen hebt die worden omgevormd tot sieraden of munten dan wordt de zuiverhuid ook wel eens uitgedrukt in karaat of fijngehalte.

Toepassingen

Non-ferro metalen kom je in het dagelijkse leven veel vaker tegen dan je denkt. Het is bijvoorbeeld bouwmateriaal voor vliegtuigen, maar het kan ook als elektrische geleider worden gebruikt. Een coating als bescherming tegen corrosie is ook non-ferro. Daarnaast is stroomopslag, bedekkingsmateriaal, onderdelen voor in huizenbouw en houders voor vloeistoffen ook altijd non-ferro.

Lees ook  Betekenis van klein chemisch afval

Oud ijzer

Je hebt dus tussen je oud ijzer in Kerkrade of ergens anders in Limburg waarschijnlijk veel vaker non-ferro zitten dan je denkt. Over het algemeen komt ferro namelijk wat meer voor. Wil je van je oud ijzer in Kerkrade of ergens anders in Limburg af? Dan kun je je oud ijzer gemakkelijk wegbrengen. Lever het in en kijk wat je ervoor betaald krijgt. De betaling kan meestal contant of per bank. Wanneer je een grote vracht hebt met oud ijzer kunnen er vaak ook mooie aanbiedingen worden gedaan. Ben je niet in staat om zelf naar het stort te komen? Dan kun je gebruik maken van de container service en transport. Je kunt kiezen uit containers van 15, 20 of 40 kub. De containers worden altijd gratis geplaatst en dit kan op ieder gewenst moment en dag.

Recyclen

Wanneer je je oud ijzer inlevert dan wordt het altijd gerecycled. Dit gaat altijd op een deskundige en milieuvriendelijke manier. Zo heb je zelf geen omkijken meer naar je oud ijzer, maar weet je wel zeker dat het op een goede manier wordt verwerkt.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)