Betekenis van industriële gassen
Industriële gassen, ook wel technische gassen genoemd, zijn gasmengsels of gassen die geproduceerd en gebruikt worden in industriële en productieprocessen. Er zijn veel sectoren die gebruik maken van industriële gassen, denk hierbij aan bijvoorbeeld de chemische industrie en bijna alle productie industrieën. Dit kunnen zowel machines-, vliegtuigen-, eten- of zelfs olie-industrieën zijn. In deze blog vertellen we je meer over wat industriële gassen nou precies zijn en hoe deze gebruikt kunnen worden.
Welke gassen zijn er?
Gas wordt doorgaans gebruikt als energievoorziening en is in principe een staat van materie. Wanneer moleculen genoeg warmte hebben opgenomen en daardoor los kunnen bewegen en verspreiden krijg je gas. Er zijn momenteel 14 soorten gas die als energiebron gebruikt worden. Sommige van deze gassen worden in het hedendaagse leven door bijna iedereen gebruikt. Zo worden butaangas en propaangas bijvoorbeeld gebruikt om een bbq gasfles te vullen. De bekendste van allemaal is aardgas. Aardgas is dat wat in Nederland in Groningen uit de grond wordt geboord. Dit Groningse aardgas bestaat voor ongeveer 82% uit methaan. Dit methaan wordt ook kunstmatig geproduceerd wat het een industrieel gas maakt. Daarnaast wordt methaan ook gebruikt om groene stroom van productie te voorzien.
De voorloper van aardgas
Voor dat wij Nederland gebruikt maakten van aardgas waren er talloze lichtgas fabrieken in Nederland. Lichtgas, ook wel stadsgas genoemd, bestaat ongeveer twee derde uit waterstofgas en een derde uit een combinatie van methaan, stikstofgas, koolstofmonoxide en koolstofdioxide. Vanaf 1850 heeft een decennia heel Europa vol gestaan met oneindig veel van deze lichtgasfabrieken. Het was dé energiebron voor huishoudelijk Nederland, zo werd dit gas gebruikt om de verwarming te stoken en kook pitten aan te krijgen. Dit veranderde in 1959 toen in de buurt van Slochteren het gasveld van Groningen werd ontdekt, wat nu het Groningenveld heet. De winning van aardgas die daar uit kwam bleek van zo’n monetaire en energierijke waarde te zijn dat de lichtgas sector in Nederland en België bijna direct vervangen werd door het nieuwe aardgas initiatief.
Waterstof
Waterstof is de alleskunner van industriële processen. Waterstof heeft de kracht om ongelooflijk hoge temperaturen te bereiken wanneer het verbrand wordt. Deze kwaliteit zorgt er voor dat het bij talloze industriële processen betrokken wordt. De multifunctionaliteit van waterstof blijft niet onopgemerkt bij andere sectoren. Zo zijn er al jaren experimenten bezig om een auto te maken die op consistente wijze op waterstofgas kan rijden. Daarnaast wordt waterstof ook als brandstof gebruikt voor de spaceshuttle van NASA. Tegenwoordig zijn er zelfs waterstofpanelen! Benieuwd hier naar? We hebben een blog geschreven over de betekenis van waterstofpanelen.
Bekijk ook De betekenis van GWF