Betekenis van een kort geding
Een kort geding is een civiele procedure voor spoedeisende zaken die snel beslist moeten worden. Civiele procedures gaan over het burgerlijke recht. Het gaat hierbij om kortdurende civiele procedures. Het gaat daarbij om zaken die naar hun aard spoedeisend zijn. Hiermee wordt bedoeld dat het bijvoorbeeld gaat om het willen verbieden van een staking.
Spoedeisende zaken
Behalve aan het willen verbieden van een staking kan men ook denken aan bijvoorbeeld het verbieden van een publicatie. Wat ook kan is dat er een bevel komt voor een verzekeraar die een dringende noodzakelijke medische ingreep niet wil betalen, om dit wel te betalen. Het zou bijvoorbeeld tot gevolg hebben dat een patiënt misschien overlijdt. Kortom, dit zijn zaken die niet kunnen wachten op een schriftelijke behandeling waarbij partijen de mogelijkheid hebben hierna schriftelijk en mondeling getuigen te laten horen.
Een kort geding kan voorkomen in diverse branches, denk bijvoorbeeld aan:
- Een kort geding in de horeca
- Een kort geding in de visserij
- Een kort geding in de ziekenzorg
Kortom: een kort geding is niet direct branche gebonden. Het is een civiele procedure voor zaken waar een snelle uitspraak nodig is. Zo kun je dus ook denken aan een kort geding in de horeca in verband met alle maatregelen die er vanwege Corona zijn genomen. Een kort geding kan gevolgen hebben voor de reputatie van een bedrijf. Goede PR is dan noodzakelijk.
Tijdelijk oordeel
Hoewel een uitspraak in een kort geding voorlopig is, is deze wel bindend. Is een partij niet eens met de uitslag, dan zijn er twee mogelijkheden. Die partij kan in hoger beroep gaan of zij vraagt alsnog een uitgebreide behandeling aan via de normale procedure. Dit is echter niet gebruikelijk. Meestal ziet men, dat men zich neerlegt bij de uitspraak. Blijkt het zo te zijn dat er toch een wijziging van de uitspraak komt in hoger beroep? Dan moet bij bijvoorbeeld het uitkeren van een schadevergoeding, het bedrag gewoon weer worden terugbetaald.
Een kort geding kan zeer snel verlopen. Soms zelfs binnen een dag. Het kan ook zijn dat het zelfs buiten de normale werktijden plaatsvindt. Dat is echter niet gebruikelijk. Vaak duurt het één of twee weken voor de uitspraak wordt gedaan door de rechter. Dat is wel sneller dan normaal. Bij een bodemprocedure is namelijk de termijn vier weken.
Komt de gedaagde niet opdagen? Dan is het gebruikelijk dat diegene bij verstek veroordeeld wordt.
De procedure
De procedure van het kort geding heeft een bepaalde opbouw die is weergeven in artikelen 254-260 van het Wetboek Burgerlijke Rechtsvordering. Het is zo dat een kort geding door de president van de rechtbank, een vicepresident van de rechtbank of de kantonrechter wordt behandeld. Is er sprake van in hoger beroep gaan? Dan wordt de zaak behandeld door drie rechters bij het gerechtshof.
Het kan zijn dat een rechter de zaak kan weigeren als diegene vindt dat de zaak te ingewikkeld is. Dan moet er een bodemprocedure komen.