Betekenis van een 3d animatie
Met een animatie wordt er een illusie van beweging gecreëerd. Dit doet men door stilstaande beelden achter elkaar af te spelen. Een 3d animatie kun je alleen maken met speciale computerprogramma's waarin je niet alleen de hoogte en de breedte kunt zien, maar ook de diepte. In het programma kun je dan in het hetzelfde beeld bijvoorbeeld de camerapositie veranderen of de belichting.
Wat is 3d?
3d staat voor driedimensionaal. Driedimensionaal staat voor een meetkundige omgeving, beschreven in de richtingen: lengte, breedte en hoogte. Een voorbeeld van een driedimensionale vorm is bijvoorbeeld een kubus of een bol. Bij 2d ontbreekt de hoogte. Daardoor ontbreekt eigenlijk de diepte. Natuurlijk kan men wel met 2d een illusie van diepte creëren, maar dit heeft wel zijn beperkingen.
Verschil met 2d animatie
Over het algemeen ziet een 3d animatie er echter uit. Hier beleef je meer gevoel voor diepte, dan dat je in een 2d animatie zou hebben. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de emoties van de karakters in een 3d animatie een stuk genuanceerder en duidelijker te zien zijn. Er zijn diverse voorbeeld van 3d animaties. Denk bijvoorbeeld aan: Jurassic Park, Shrek en De Transformers. Veel oude Disneyfilms zijn een 2d animatie.
In principe kan men ook met de hand getekende afbeeldingen werken voor een 2d animatie. Dit wordt echter eigenlijk niet meer zo snel gedaan, aangezien dit enorm veel arbeidsuren kost en dus enorm prijzig is. Een 3d animatie kan alleen maar met de computer worden gemaakt. Voor een 2d animatie werkt men met programma's zoals bijvoorbeeld:
- Anime Studio
- Adobe After Effects
- Motion
Wil je een 3d animatie laten maken? Dan worden er vaak gewerkt met programma's zoals:
- Ginema 4d
- Houdini
- Blender
Een 2d animatie gemaakt met de computer is normaal gesproken goedkoper dan een 3d animatie. Dit komt omdat een 3d animatie wordt gemaakt met zeer bijzondere tools, waarvoor ook een goede dosis expertise nodig is. Een 2d of 3d animatie maken? Dat hangt dus af van wat jouw wensen zijn.
Technologische ontwikkelingen
Sinds de intrede van Motion Capture is er veel gebeurd op het vlak van 3d animatie. Motion Capture is een techniek waarbij men gebruik maakt van de bewegingen van echte mensen. Dei bewegingen worden dan weer omgezet in animatie. Dit alles maakt dat er ontzettend veel mogelijkheden zijn op het vlak van 3d animatie. Immers zorg je op deze manier voor een weergaven van hele levensechte bewegingen. Bovendien zijn er ook diverse andere technieken die bijdragen aan nog meer opties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Augumented Reality en Machine learning.
Doel 3d animaties
Ongetwijfeld komen er in de toekomst een heleboel technieken bij, die ervoor zorgen dat animaties steeds meer de werkelijkheid benaderen kunnen. 3d animaties zijn niet alleen handig ter vermaak. Ze zijn er niet alleen in tekenfilms, maar werken ook heel goed in simulatieprogramma's. Dit kan ook om medische redenen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele omgeving, waarin iemand leert om met een bepaalde angst om te gaan.