Betekenis van code 95

betekenis code 95
Avatar foto
Waldo Taekema
6 maart 2023

Niet iedereen krijgt te maken met de term code 95, omdat niet iedereen deze nodig heeft. Werk je als vrachtwagen- of buschauffeur? Dan zal je hier zeker in aanmerking met komen. Sterker nog, je zal de code 95 moeten halen om je beroep te kunnen uitoefenen. Ben jij benieuwd wat de betekenis van code 95 is en of jij deze nodig hebt? Lees dan snel verder.

Wat houdt code 95 in?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, waar aangegeven wordt dat je vakbekwaam bent als chauffeur. Deze richtlijn voor vakbekwaamheid was in 2009 geïntroduceerd. Het invoeren van de code 95 leidt tot betere verkeersveiligheid en minder verkeersongevallen.

Deze code is niet voor iedereen verplicht, maar wel voor de mensen die een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E), noodzakelijk is. Het is dus in feite verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in Europa werken. De code is voor 5 jaar geldig en zal erna verlengd moeten worden door middel van een bijscholing, die gemiddeld 35 uur duurt.

rijbewijs

Hoe krijg je de code 95 op je rijbewijs?

Om de code 95 op het rijbewijs te krijgen, zal je eerst de basiskwalificatie voor chauffeurs moeten halen. Dit kan bij het CBR. Om de code 95 te halen, dan zul je een aantal theorievakken en praktijktoetsen moeten afleggen. Het gaat hierbij om de volgende onderdelen;

Theorievakken

  • Verkeer en techniek
  • Administratie goederenvervoer
  • Cases administratie

Praktijktoetsen

  • Praktische toets C
  • Besloten terrein toets

Bij het goed afronden van deze onderdelen, registreert het CBR een verklaring van geschiktheid van rijvaardigheid en van vakbekwaamheid. Deze wordt dan op je rijbewijs vermeld en is voor een termijn van 5 jaar lang geldig.

Geldigheid van code 95

Code 95 is maar 5 jaar geldig, gerekend vanaf de datum van de afgifte van het rijbewijs met de code 95 vermeld. Om de vakbekwaamheid te behouden, is het van belang dat er na die vijf jaar een nascholing van 35 uur gevolgd wordt. Hiervan zijn minimaal 7 uur praktijk en binnen deze praktijktraining moet de chauffeur 2,5 uur zelf rijden. Als deze uren niet gevolgd worden, is de code 95 niet meer geldig.

Lees ook  De betekenis van afschrijving

Vrijstelling voor code 95

Sommige bestuurders hoeven code 95 niet te halen. Dit geldt bijvoorbeeld voor brandweerlieden of politiemensen, maar ook voor mensen die een vrachtwagen of bus besturen voor privédoeleinden. Er zijn nog een aantal redenen die gelden voor een vrijstelling van code 95, zoals; het voertuig heeft een maximale snelheid van 45km per uur of als er alleen materiaal voor werk vervoerd wordt en er wordt niet meer dan 12 uur per week mee gereden. Als je in aanmerking komt voor een vrijstelling van code 95, dan is het belangrijk dat je dat aan kunt tonen.

Actief zijn als chauffeur

Vrijwel alle chauffeurs die de code 95 moeten halen om hun beroep uit te kunnen oefenen, zitten veel tijdens het werken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende beweegt en actief bezig bent. Denk hierbij aan sporten of een wandeling maken. Train je naast je beroep als chauffeur veel, maar zie je de resultaten hiervan niet? Dan kunnen sarms je hierbij helpen!

Meer blogs over vervoer en transport? Bekijk dan hier de blog over een oplegger of de blog over een geschorste auto.

Ben je nou geïnteresseerd in een ander soort onderwerp, lees dan onze blog over de spirituele betekenis van de kleur oranje of de definitie van een thesis!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)