Betekenis van Placenta
Een placenta, dit woord zal de ene persoon vaak iets meer zeggen dan de ander. Een placenta is namelijk een tijdelijk orgaan in het lichaam van de vrouw. Dit orgaan waarborgt de ontwikkeling van de foetus en wordt special gevormd tijdens de zwangerschap van de moeder. Binnen ongeveer 30 minuten nadat de moeder bevallen is zal de placenta in de meeste gevallen ook naar buiten komen. Wanneer dit niet het geval is zullen artsen dit met spoed moeten forceren.
Twee andere benamingen voor de placenta zijn moederkloek en de nageboorte.
Waaruit bestaat een placenta en wat is de functie
De moederkloek is een spons die bestaat uit vele soorten aders. Deze zijn aan de ene kant vastgehecht aan de wand van de baarmoeder en is aan de ander kant bedenkt met een transparante laag. Via hier loopt de navelstreng naar de foetus.
De placenta vervult meerdere functies, namelijk;
- Ervoor zorgen dat de foetus zowel voedingsstoffen, zuurstof als water kan halen uit het bloed van de moeder.
- Het beschermt de foetus tegen bepaalde substanties als virussen en giftige stoffen.
- Het verwijdert het organische afval dat de foetus maakt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld urine. De onvolgroeide nieren en lever van de foetus kunnen deze afvalstoffen nog niet uitscheiden.
- Als laatste produceert de placenta meerdere belangrijke hormonen die ervoor zorgen dat de zwangerschap goed verloopt en de ontwikkeling van de foetus gunstig is.
- Het voorziet de foetus vanaf 12 weken van meerdere voeding zoals koolhydraten, eiwitten, ijzer, vitamines en aminozuren. Deze heeft de foetus allemaal nodig om te kunnen groeien.
Hulp bij het voorbereiden van je bevalling
Veel van bovengenoemde informatie zul je leren tijdens een zwangerschapscursus. Woon jij bijvoorbeeld in Limburg en ben je op zoek naar een zwangerschapscursus in Limburg? Dan kun je dit eenvoudig online vinden als je zoekt naar zwangerschaps cursus Limburg.
Een zwangerschapscursus helpt je naast het leren over de placenta ook hoe je voorbereid van de wonderbaarlijke reis van je zwangerschap naar een goede bevalling kunt gaan.
Zo hebben de meeste praktijken ervaring in begeleiding via thuispraktijken als medische bevallingen in het ziekenhuis.
De nieuwste tred; Placentofagie
Deze trend is ontstaan in Amerika, de moeder eet hierbij haar eigen placenta op. Deze bevat dan meestal geen vocht en wordt via een capsule ingenomen. Echter, de placenta kan ook rauw of gekookt gegeten worden.
In het westen van Europa is er wel een optie voor moeders om de placenta mee naar huis te krijgen, maar dit wordt tot nu toe nog erg weinig gedaan.
Voordelen die zouden moeten komen kijken bij het opeten van de placenta zijn;
- Het zou helpen bij en tegen postnatale depressie.
- De melkproductie wordt bevorderd.
- De pijn na de bevalling wordt verzacht.
- De elasticiteit van de huid wordt aanzienlijk verbeterd.
Ondanks dat deze voordelen overal benoemd worden, is er nog geen enkele wetenschappelijke studie die de voordelen van het opeten van de placenta hebben kunnen aantonen.
Afwijkingen van de placenta
Helaas spelen er bij de placenta in sommige gevallen afwijkingen op. De twee meest voorname zijn;
Zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging ofwel pre-eclampsie start door een functiestoornis van de placenta. Door deze stoornis komen er veel te veel afvalstoffen vanuit de placenta in het bloed van de moeder terecht. Dit kan zorgen voor een te hoge bloeddruk en een stijging van het aantal eiwitten in de urine van de moeder.
Retroplacentair hematoom
Bij deze afwijking komt een deel van de placenta te vroeg los van de wand van de baarmoeder. Deze gebeurtenis kan (afhankelijk van de grote van de zone) ernstige gevolgen met zich meebrengen. Door het loslaten van de nageboorte komt er bloed in de baarmoeder dat weer in enkele gevallen kan leiden tot vaginaal bloedverlies. Is dit iets wat jou overkomt, twijfel dan niet en ga direct naar het ziekenhuis.
Wat leuk dat je onze blog hebt gelezen! Wil je meer van dir soort blogs lezen? Lees dan ook onze blog: betekenis van een gezonde gloed.