De betekenis van karma

karma betekenis bedankt tekst jouwpersoonlijkegroei
Avatar foto
Waldo Taekema
11 februari 2024

Karma, we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Bekende gezegden zoals "wie goed doet, goed ontmoet" en "wat je zaait, zul je oogsten" geven ons een idee van hoe karma in de praktijk werkt. Maar wat betekent karma eigenlijk? En waar komt het vandaan? In dit artikel gaan we al deze vragen over karma beantwoorden.

Wat is Karma?

Karma is een concept dat vooral bekend is in het hindoeïsme en boeddhisme. Het gaat over de verbinding tussen wat mensen doen en de gevolgen die daaruit voortkomen. Het betekent dat de dingen die je doet, zowel goed als slecht, invloed hebben op wat er daarna met je gebeurt.

Als je goede dingen doet, kun je goede dingen verwachten en als je slechte dingen doet, kun je slechte dingen verwachten. Het gaat ook over de intentie achter je acties. Als je iets doet met goede bedoelingen, zal het positieve gevolgen hebben, maar als je iets doet met slechte bedoelingen, zal het negatieve gevolgen hebben. Sommige mensen geloven zelfs dat karma invloed heeft op hun volgende leven.

Hoe werkt karma?

Karma werkt op basis van bewuste acties. Als je bijvoorbeeld iemand helpt die in nood is, laat die positieve actie een soort indruk achter. Na verloop van tijd kunnen deze indrukken zich ontwikkelen en de mogelijkheid bieden dat je hulp of een bedankt tekst ontvangt wanneer je het zelf nodig hebt. Aan de andere kant brengen schadelijke acties negatieve gevolgen met zich mee - in plaats van hulp te krijgen, kun je juist schade ondervinden.

Maar hoe werkt het nu eigenlijk? Laten we het vergelijken met het planten van oregano. Als je oregano zaden plant, verwacht je niet dat er ineens lavendel gaat groeien. Zo is het ook met karma-psychologie. Als je goede dingen doet met goede bedoelingen, zul je geluk ervaren. Maar als je handelt met slechte bedoelingen, zullen er problemen ontstaan.

Wanneer je oneerlijke en wrede mensen ziet slagen in het leven of vriendelijke mensen tegenslagen zien en jong sterven, kan het moeilijk zijn om in karma te geloven. Veel mensen geloven alleen erin in tijden van nood of wanneer oncontroleerbare situaties zich voordoen, zoals een achteruitgang in de gezondheid.

Het helpt vaak mensen omgaan met deze situaties. Zelfs mensen die niet erin geloven, denken vaak dat goede daden leiden tot een goed resultaat.

Er is echter een keerzijde aan deze overtuiging. Sommige mensen zijn onbaatzuchtige gevers, die denken dat hun goede daden en opofferingen hen zullen helpen in het leven. Maar velen van deze gevers falen ook omdat ze het moeilijk vinden om grenzen te stellen bij het helpen van anderen.

Er zijn verschillende soorten karma

Je hebt goede en slechte karma, maar er zijn nog meer soorten:

Goede karma en slechte karma

Karma kan in twee soorten worden verdeeld: goede en slechte karma. Goede ontstaat door vriendelijke daden voor anderen, terwijl slechte het gevolg is van opzettelijke schade aan anderen.

Lees ook  Yusu betekenis

Als je daden blijvende pijn en lijden veroorzaken, zijn ze negatief, ondeugdelijk of destructief. Daarentegen worden daden die geluk brengen, beschouwd als constructief, positief en deugdzaam. Hoewel daden niet altijd zo simpel zijn als puur goed of slecht, kunnen de resultaten wel als zodanig worden herkend. Het draait allemaal om de impact van wat je doet op anderen en op jezelf.

Sanchita karma en prarabdha karma

Karma heeft vier dimensies. Van deze zijn sanchita en prarabdha de twee meest voorkomende.

Sanchita karma is je karmische magazijn, dat teruggaat tot de evolutie. Er wordt geloofd dat wanneer mensen hun ogen sluiten en zich bewust worden, ze de aard van het universum kunnen kennen omdat ze een magazijn van informatie hebben - of sanchita karma. Via dit magazijn kun je kennis opdoen van eencellige dieren en levenloze stoffen, helemaal terug naar het allereerste begin van de schepping.

Prarabdha karma is de informatie die aan je wordt gegeven in je huidige leven. Deze informatie is vaak beperkt tot wat je aankunt. Als je al je karmische herinneringen, inclusief die uit je vorige levens, zou aannemen, zou je ze niet aankunnen en mogelijk sterven. Verschillende mensen worden al achtervolgd door herinneringen alleen al uit hun huidige bestaan. Hier komt prarabdha karma in beeld. Heb je hier last van? Neem een kijkje bij jouwpersoonlijkegroei.nl voor hulp

De vier hoofdprincipes van karma

Karma heeft vier hoofdprincipes:

Kleine handelingen kunnen tot grote resultaten leiden

De kleinste handeling kan immense vreugde of groot verdriet teweegbrengen. Wat je misschien beschouwt als een kleine daad van goedheid kan voor een ander enorm zijn, net zoals een kort pijnlijk opmerking een blijvende impact kan hebben. Je realiseert je misschien niet dat het doen van goede daden voor anderen - hoe klein ook - levensveranderend kan zijn voor hen.

Het is niet overdraagbaar

Dat wil zeggen, je bent verantwoordelijk voor je eigen karmische ervaringen. Niemand anders kan jouw karma voor jou ervaren of het voor jou wegnemen en vice versa.

Niet-toegewijde acties zullen je niet de gewenste resultaten opleveren

Je moet volledig toegewijd zijn aan acties of de intentie hebben om de gewenste resultaten teweeg te brengen.

Karmische acties zullen niet vanzelf verdwijnen

Je moet de resultaten ervaren, of ze nu goed of slecht zijn, of ze zuiveren door spirituele praktijken.

Het kan beïnvloeden hoe je je leven leidt - ofwel met angst voor de gevolgen of met anticipatie op toekomstige beloningen. Wat je ook gelooft, het idee ervan herinnert ons eraan dat onze acties gevolgen hebben en dat we verantwoordelijk zijn voor de energie die we in de wereld brengen. Ongeacht of je het beschouwt als een spiritueel concept of gewoon als een leidraad voor een positiever leven, het kan een krachtige kracht zijn in ons dagelijks bestaan.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)